Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Joint EMCDDA and ECDC rapid risk assessment / HIV in injecting drug users in the EU/EEA, following a reported increase of cases in Greece and Romania.

January 2012

Τι καλά που τα λένε!!!

Ταχεία εκτίμηση του ECDC και του EMCDDA :

H HIV λοίμωξη στους χρήστες στην Ευρώπη μετά την αναφορά αύξησης των δηλώσεων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Κύρια συμπεράσματα:

Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της αναφερόμενης αύξησης των δηλώσεων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη επιδημιολογική επαγρύπνηση και την ενεργητική αναζήτηση περιστατικών, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της μετάδοσης της HIV λοίμωξης και στις δύο χώρες.

Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών πρόληψης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία και των παρατηρούμενων αυξήσεων στις δηλώσεις περιστατικών HIV λοίμωξης.
Εν τούτοις ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ.

Η εστίαση στα μέτρα πρόληψης, όπως τα προγράμματα διανομής συρίγγων και βελονών όπως και υποκατάστασης οπιούχων, είναι ουσιαστική, προκειμένου να προληφθούν νέες HIV λοιμώξεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Οδηγίες για τις μεθόδους πρόληψης υπάρχουν και από το ECDC-EMCDDA.

Η επιδημιολογική διερεύνηση αυτών των επιδημικών εξάρσεων θα διευκόλυνε την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης προκειμένου αυτό να προληφθεί στο μέλλον.

Μερικές άλλες χώρες στον Ευρωπαϊκό χώρο αναφέρουν σχετική αύξηση της HIV λοίμωξης μεταξύ των ΧΕΝ.
Μερικές χώρες αναφέρουν αύξηση της χρήσης ουσιών και ανεπαρκείς υπηρεσίες πρόληψης. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την HIV μετάδοση και τις μελλοντικές επιδημικές εξάρσεις. Αυτές οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν ανανεώνοντας τα εθνικά προγράμματα πρόληψης και ελέγχου.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες αναφέρουν χαμηλή επίπτωση των περιστατικών HIV λοίμωξης μεταξύ των χρηστών ενώ συνολικά η εικόνα είναι πτωτική από τις αρχές του 2000.

Οι επιδημικές εξάρσεις αναδεικνύουν την ανάγκη να διατηρεί κανείς υψηλά στην ατζέντα τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας και τις υπηρεσίες πρόληψης στις τωρινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες..


Δικό μας κακεντρεχές σχόλιο..

Τι κρίμα!
Δεν μπορεί κανείς με ευκολία να τα φορτώνει όλα στις μετανάστριες εκδιδόμενες, (δηλώσεις Υπουργού Υγείας 16 Δεκ 2011 συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.
Ασε που μπορεί να φταίει η έλλειψη στην παροχή υπηρεσιών.!!
Επίσης, είναι σαφές οτι θα πληρώσουμε ακριβά τις «περικοπές» στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων της δημόσιας υγείας (Υπουργός Τγείας Φεβ/02/2012)…
Όχι ότι λέμε τίποτα καινούργιο ..αλλά το λέει και το ECDC με το EMCDDA..
Που ξέρεις?
Μπορεί και να πιάσει τόπο!!!

Για όσους και όσες θέλουν να απολαύσουν το άρθρο!!

http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/120112_TER_Joint-EMCDDA-and-ECDC-rapid-risk-assessment-HIV-IDU.pdf

http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=801

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.