Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

25/09/14 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ

Η οργάνωση Act Up που έκανε την προσφυγή θα αξιοποιήσει τον χρόνο για να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο κόσμο για τον αντιεπιστημονικό και ρατσιστικό χαρακτήρα της διάταξης.
 
Του Δημήτρη Αγγελίδη

Η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας θεώρησε πως δεν ήταν αρκούντως προετοιμασμένη κι έτσι, η προγραμματισμένη για προχτές συζήτηση της προσφυγής της οργάνωσης Act Up κατά του υπουργείου Υγείας, με αίτημα να καταργηθεί η Υγειονομική Διάταξη 39Α, γνωστότερη ως Υγειονομική Διάταξη Λοβέρδου από το όνομα του εμπνευστή της, αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου.

Παρά τη δυσαρέσκεια για την αναβολή, η οργάνωση θα αξιοποιήσει τους επόμενους μήνες για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τόσο για τον αντιεπιστημονικό και ρατσιστικό χαρακτήρα της διάταξης, όπως τον έχει επισημάνει σχεδόν σύσσωμη η διεθνής ιατρική κοινότητα, όσο και για το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα της διάταξης και του πογκρόμ κατά οροθετικών τοξικοεξαρτημένων γυναικών στους δρόμους της Αθήνας τον Μάιο του 2012.

Αστυνομικές επιχειρήσεις

Αλλωστε, εκείνο το πογκρόμ, οργανωμένο από τους υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, εγκαινίασε ουσιαστικά τις εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά μεταναστών, τοξικοεξαρτημένων, αστέγων και φτωχών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Επιχειρήσεις αποτελεσματικότητας» χαρακτήρισε με μια δόση ειρωνείας αυτού του είδους τις επιχειρήσεις ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας την Τρίτη 23 Σεπ 2014 το βράδυ σε εκδήλωση της Act Up στο καφέ ΓΚΡΙ στην πλατεία Εξαρχείων, με θέμα «Η Κατασκευή του Φόβου στην Υγεία».

Τη στιγμή που καταργούνται βασικές υπηρεσίες του συστήματος Υγείας και κατεδαφίζεται το κράτος πρόνοιας, η πολιτική εξουσία επιχειρεί να κατασκευάσει ένα πλασματικό πρόβλημα και να στοχοποιήσει μια κοινωνική ομάδα, ώστε αφενός να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση και αφετέρου να δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι αποτελεσματική, επιλύοντας υποτίθεται προβλήματα που ωστόσο κατασκεύασε η ίδια ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Ζωή Μαυρουδή, σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ «Ruins», που καταγράφει τις διώξεις εκείνες σε όλες τις διαστάσεις τους, επισήμανε, με μια νότα αισιοδοξίας, πως αυτές οι επιχειρήσεις ποτέ δεν πετυχαίνουν πλήρως τον στόχο τους. «Η επιχείρηση αυτή ήταν τόσο προβληματική, έγιναν τόσα λάθη, που εκτίθεται η αδυναμία του συστήματος να διαχειριστεί τα πραγματικά προβλήματα. Πολύς κόσμος καταλαβαίνει τι γίνεται», είπε.

Ο Κωνσταντής Καμπουράκης από την Act Up επισήμανε πως, τη στιγμή που μέλη της ιατρικής κοινότητας συνέπραξαν με την πολιτική εξουσία για την παραβίαση των δικαιωμάτων ασθενών, άλλες οργανώσεις και φορείς αντιστάθηκαν σθεναρά και δημιούργησαν ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τις διωκόμενες γυναίκες.

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Μπάμπης Αγρολάμπος, που συντόνισε τη συζήτηση, συνέδεσε την Υγειονομική Διάταξη Λοβέρδου με τις περικοπές που ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης στις ιατρικές εξετάσεις, επισημαίνοντας τον αυθαίρετο, μη ορθολογικό και εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα των υπουργικών αποφάσεων