Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HIV/AIDS, 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Τα σημάδια που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ειδικά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είναι πολλαπλά, ορατά και μετρήσιμα. Τα τελευταία 2 χρόνια στο χώρο της Υγείας με τη μείωση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών κατά 40% και τα παρατηρούμενα ελλείμματα σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα σε συνδυασμό με τη λογιστική αντίληψη της Δημόσιας Υγείας, η κατάσταση, όπως έχει συχνά επισημάνει ο ιατρονοσηλευτικός χώρος, είναι πλέον επικίνδυνη.

Το HIV/AIDS αποτελεί ένα από τα πολλά πρόσωπα αυτής της κρίσης. Δραματική είναι η αύξηση που έχει ήδη παρατηρηθεί στη χώρα μας (52% το 2011, σε σχέση με το 2010) των δηλωμένων HIV/AIDS περιστατικών. Παρά τις περίεργες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες δηλώσεις από τον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο και Υπουργό Υγείας σε διεθνή fora αλλά και σε τοπικά ΜΜΕ, οτι το ΑIDS στην Ελλάδα αφορά μαύρες γυναίκες θύματα trafficking στο χώρο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Το HIV/AIDS στην Ελλάδα αφορά κυρίως ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες και η παρατηρούμενη δεκαπλάσια αύξηση της HIV λοίμωξης για το 2011, αφορά σε χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών.

Για εμάς το φαινόμενο της αύξησης των αριθμών δεν αποτελεί έκπληξη. Έχουμε κατά καιρούς στιγματίσει, από το 1997, τις συμπεριφορές και επιλογές των εκάστοτε Υπουργών Υγείας και Παιδείας στα ζητήματα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης. Έχουμε επισημάνει διαχρονικά ότι

ΜΟΝΟ με επετειακές φιέστες διαφημιστικών εταιρειών γύρω από την 1η Δεκέμβρη με ομάδα-στόχο κυρίως τα ΜΜΕ,
την ανυπαρξία οργανωμένων προγραμμάτων παρέμβασης που καθοδηγούνται από το προφίλ του νοσήματος, και
την έλλειψη μιας ξεκάθαρα διαμορφωμένης εθνικής στρατηγικής και ενός εξωτερικού συστήματος αξιολόγησης,
θα βρισκόμασταν στο σημείο αυτό με μαθηματική ακρίβεια

Οι τωρινές περικοπές κονδυλίων, λόγω οικονομικής κρίσης, οδήγησαν στη διακοπή των λιγοστών υφιστάμενων προγραμμάτων δρόμου για τους χρήστες, και φυσικά διέγραψαν τις δράσεις πρόληψης από τα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας. Εύκολες παρωχημένες λύσεις, τα μόνα όπλα που έμειναν στη φαρέτρα της πολιτικής ηγεσίας, με μόνο στόχο τον επικοινωνιακό αντίκτυπο στα ΜΜΕ και ίσως τις βουλευτικές ερωτήσεις, επιλέγονται για «νάχουμε κάτι να πούμε».

Η Ελληνική κοινή γνώμη με δεδομένη την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής, καθοδηγείται ΚΑΙ φανατίζεται ΚΑΙ για το HIV/AIDS, σε ένα κυνήγι μαγισσών ενάντια σε χρήστες, μετανάστες και στις μαύρες γυναίκες θύματα trafficking στο χώρο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης με AIDS! που σε εποχή Οικονομικής κρίσης «στοιχίζουν ακριβά» για την Ελλάδα.

Οι στόχοι της UNAIDS, τμήματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS, με ορίζοντα το 2015 που υπογράφηκαν ΚΑΙ από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Ιουν 2011 Νέα Υόρκη) είναι: Μηδενικές νέες λοιμώξεις, Μηδενικοί θάνατοι, Μηδενικά φαινόμενα διάκρισης. Ωστόσο η Ελλάδα που κρίνεται και κατακρίνεται σήμερα για την ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ, λογικό είναι ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Η ανακοίνωση των νέων στοιχείων από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 για τo ΗΙV/AIDS, με τη γνωστή πλέον συνέντευξη τύπου, έχει μόνο μία απάντηση στο ερώτημα ΓΙΑΤΙ αυτή η εικόνα και αυτή η απάντηση αφορά διαχρονικά την εξέλιξη του νοσήματος στην Ελλάδα: Μηδενικές δράσεις οργανωμένης πρόληψης, Μηδενική φροντίδα, Μηδενική παρέμβαση για την εξάλειψη του στιγματισμού.

ΚΑΤΙ θα ψελλίσουν οι ιθύνοντες για φυλλάδια που πρόσφεραν ΑΠΟ τις διαφημιστικές, ΚΑΤΙ για ΜΚΟ που ενισχύθηκαν, ΚΑΤΙ για δράσεις που έγιναν, ΚΑΤΙ από τα ίδια..
ΑΝ παρευρεθεί ο Υπουργός Υγείας στην ετήσια συνέντευξη τύπου του Υπουργείου είναι σαφές πως με Θεατρικό τρόπο θα ανακοινωθεί ότι: φταίνε οι Χρήστες, φταίνε οι Εκδιδόμενες, φταίνε οι Μετανάστες, φταίει η Διεθνής και Ευρωπαϊκή κοινότητα και φυσικά ποτέ δε φταίνε οι επικοινωνιακές πολιτικές τους επιλογές.

Για εμάς θάναι ακόμη μια 1η Δεκέμβρη που δεν θα έχουμε την ικανοποίηση να διαψευστούμε για όσα στιγματίσαμε και στιγματίζουμε, αλλά δυστυχώς θα είναι και η πρώτη εντυπωσιακή είσοδος της Ελλάδας στο χορό της φτώχειας.

ΜΗΔΕΝ Κυρίες και Κύριοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.